KØBENHAVN 27.-29. OKTOBER 2025
Historier, hvor mennesker deler personlige erfaringer, trækker læsere, lyttere og seere til. Men hvordan bliver journalistik med mennesker i centrum til på en etisk forsvarlig måde?

Kurset Når journalisten møder et menneske – interviewets psykologi og etik klæder dig på til at få gode, gribende historier med hjem og samtidig passe på både kilder og dig selv.
Du lærer at få adgang til kilder med meget på spil og om den gode forberedelse til mødet med et andet menneske. Vi dykker ned i, hvordan man laver aftaler og samarbejder med sårbare kilder uden at bidrage til yderligere traumatisering eller smerte, og hvordan man undgår, at kilden står tilbage med en dårlig oplevelse efter mødet med medierne.
Undervejs fordyber vi os i interviewets psykologi ud fra et journalistisk perspektiv. Vi ser på, hvordan man kan få et menneske til at åbne sig, og hvordan man formidler historien på respektfuld vis, så kilden kan genkende sig selv og er rustet til at møde reaktionerne, når historien bliver publiceret.
I den forbindelse bliver du som kursist sat ind i den nyeste viden om, hvordan mennesker påvirkes af voldsomme oplevelser, ulykker og tragedier, så du kan skabe de bedste forudsætninger for omgangen med deres historie.
Endelig ser kurset på, hvordan man som journalist passer på sig selv og forebygger udbrændthed, når man arbejder med mennesker og historier med mange etiske overvejelser og valg.
Hvad skal vi?
Kurset kombinerer undervisning fra kursuslederne, konkrete øvelser samt besøg udefra. Vi får både besøg af en journalist med erfaring i at lave interview med sårbare kilder samt mennesker, der selv har oplevet turen gennem mediemaskinen. Under kurset bliver der rig lejlighed til at gå i dybden med etiske diskussioner med udgangspunkt i deltagernes egne erfaringer og oplevelser.
Program:
Dag 1 – Mødet med et menneske
På første dag handler det om hvilke kilder, der er sårbare og hvorfor. Om kildens agens og agenda. Vi skal tale om både ofre, pårørende og øjenvidner og lære om den gode forberedelse.
I løbet af dagen får vi besøg af Steffen Stubager, journalist og forfatter til blandt andet bogen Familien Hassan og Mit navn er Lars Juhl og jeg har fucket mit liv op. Steffen skal fortælle os om sit arbejde med menneskers mest smertelige vidnesbyrd og sine erfaringer med at komme helt tæt på.
Dag 2 – Interviewets psykologi
På andendagen skal vi fordybe os i interviewets psykologi og etik. Vi skal tale om, hvordan man skaber de bedste omstændigheder for mødet med mennesker og deres personlige erfaringer. Hvordan åbner man kilder med hjælp fra interviewmodeller, så man får det vigtigste med hjem? Hvad skal man lægge mærke til inden, under og efter interviews? Og hvor grænserne mellem historie og hensyn?
Vi får også styr på begreber som trauma, ptsd og resiliens. Hvad sker der i kroppen og psyken, når man udsættes for en voldsom begivenhed? Og hvilke reaktioner ses hos mennesker, der har været udsat for traumatiske oplevelser?
Vi får besøg af Nicolai, far til sønnen Storm, der blev født med en surrogatmor i Colombia. Nicolai vil fortælle om, hvordan det har været at blive vredet gennem mediemøllen med både hadefulde kommentarspor og anonyme telefonopkald. Men også om at opleve styrken i at dele sin historie.
Dag 3 – Sådan passer du på kilderne og dig selv
På kursets sidste dag handler det om, hvordan du passer på kilden i forbindelse med publicering. Hvordan du laver og overholder aftaler og sørger for, at kilden kommer helskindet igennem kommentarspor og virkeligheden på sociale medier
Bagefter ser vi på risikoen for sekundær traumatisering og udbrændthed hos journalister og fotografer, og hvordan det kan forebygges. Hvordan sætter du grænser og lander på benene igen efter en svær historie? Og hvordan skaber du rutiner i hverdagen, der forebygger udbrændthed.
Hvor foregår det?
De tre intensive dage foregår i det charmerende og hjemlige Kanalhuset ved Christianshavns kanal i København.
Prisen inkluderer let morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe, te og vand i løbet af dagen. Giv os inden kurset besked om eventuelle allergier eller ønsker om vegetariske eller veganske måltider.
Hvem kan få glæde af kurset?
Kurset henvender sig både til indlands- og udlandsjournalister, der arbejder med breaking news, lokaljournalister, fagjournalister og fotografer, som dækker for eksempel sundheds,- kriminal-, og socialområdet. Også redaktører kan have glæde af kurset i forhold til at klæde kolleger i felten bedst muligt på og træffe svære etiske beslutninger undervejs og nogle gange hurtigt.
Om kursuslederne
I en digital medievirkelighed, hvor historierne har et langt liv, og hvor de deles og kommenteres, er det nødvendigt, at journalister kender til mekanismerne i mødet med mennesker og deres historier. Deltagerne på dette kursus kan se frem til at blive klædt på med både viden og erfaring:
Line Vaaben har netop været Nieman-fellow ved Harvard University, hvor hun har i selskab med nogle af verdens dygtigste forskere og journalister har erhvervet sig den nyeste viden om netop dette emne. Som redaktør, journalist og forfatter har hun gennem mere end tyve år specialiseret sig i historier om livets sværeste tilstande, blandt andet selvmord, drab, vold og seksuelle overgreb. Hun skrev i 2022 den anmelderroste og prisvindende bog En forudsigelig forbrydelse om kvindedrab i Danmark.
Rikke Hyldgaard er forfatter til en stribe bøger, blandt andet Soldaten – i krig og kærlighed om krigsveteranen Jacob Christensen. Hun modtog i 2011 Spadestiksprisen for fortællingen og har som journalistisk lektor bidraget til fagbogen Den undersøgende journalistiks metoder om blandt andet det dybe erfaringsinterview.
Begge er rutinerede undervisere og journalister, der har fået begejstrede evalueringer for tidligere kurser. Kursisterne fremhæver blandt andet:
“De er en duo med en utrolig energi.”
“Line og Rikke er ikke kun dygtige journalister. De er også dygtige og gavmilde undervisere, som havde lyst til at videregive erfaringer fra deres journalistiske praksisser. Det var en sand fornøjelse at være deltager på kurset.”
“Underviserne fik skabt et trygt rum, hvor det både var hyggeligt og lærerigt alle dage igennem.”
Bindende tilmelding:
Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget på kurset, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før kursets start, opkræver vi – uanset årsagen – den fulde pris.
Hvis du har tilmeldt dig privat – det vil sige, at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.