Med livet i hænderne – pas godt på kilderne og dig selv

KØBENHAVN, 29. april-1. maj 2024

Hvordan taler man med ofre, øjenvidner og pårørende på den etisk mest forsvarlige måde? Hvordan undgår man som journalist at bidrage til yderligere traumatisering eller smerte? Og hvordan passer man på sig selv undervejs, så man undgår at brænde ud? 

Illustration: Clara Jetsmark

Ofte er journalister de første, der ankommer, når der er sket en voldsom begivenhed – lige fra færdselsuheld, til skyderier og naturkatastrofer som jordskælv eller oversvømmelser. Journalistik, der går tæt på tragiske begivenheder, ofre og øjenvidner, tiltrækker læsere, seere og lyttere. Men ofte er vi ikke klædt godt nok på til opgaven og arbejder ud fra en kombination af mavefornemmelse og erfaring. Internationalt er der dog stadig mere fokus på journalisters arbejdsmetoder og etik i krise og krig, men også på, hvordan medierne kan sikre, at deres medarbejderne bliver mere langtidsholdbare.

På kurset Med livet i hænderne lærer du at skabe de bedste forudsætninger for et samarbejde med sårbare kilder, hvad du skal være opmærksom på i interviewsituationen, og hvordan du passer på kilderne før, under og efter publicering.

Kursets anden del handler om risikoen for såkaldt sekundær traumatisering. Journalister lægger ører og øjne til voldsomme historier, når vi taler med kilder om eksempelvis overgreb, drab, selvmordsforsøg eller ulykker. Du klædes på til at passe på sig selv i arbejdet med tunge emner og sårbare kilder og forebygge udbrændthed.

Kurset bygger på opdateret forskning på området og på nyttige teknikker og redskaber. Alt betragtes fra et journalistisk perspektiv, så du kan bruge det i din dagligdag og dele det med dine kolleger.

Hvordan foregår undervisningen?

Kurset foregår som en blanding af undervisning fra kursuslederne, konkrete opgaver og øvelser samt besøg af eksterne oplægsholdere. Du kan således møde journalist på Politiken, Bo Søndergaard, der har erfaringer fra en række af verdens brændpunkter, blandt andet Syrien, Afghanistan og Ukraine, samt Line Ritz, dokumentarist bag den Cavlingnominerede MeToo: Sexisme bag Skærmen, som gik tæt på den sexistiske kultur på TV2. Hun vil fortælle om arbejdet med at vinde de medvirkende kvinders tillid, men også om, hvilke udfordringer hun stødte på både før, under og efter arbejdet med dokumentaren.

Under kurset bliver der rig lejlighed til at gå i dybden med etiske diskussioner med udgangspunkt i deltagernes egne erfaringer og oplevelser.

Hvad skal vi?

Dag 1
Sådan får du styr på begreberne – om traumer, PTSD og resiliens
Hvorfor fylder sygdom, overgreb, ulykker, krig og katastrofer så meget i medierne, og hvilke overordnede udfordringer giver det? Både i forhold til kilderne og journalisten og til vores etik. Du introduceres til centrale begreber og den nyeste viden på feltet om traume, PTSD, retraumatisering og resiliens, samt om katastrofens forskellige faser.

Dag 2
Sådan passer du på kilderne – om traumebevidst interviewteknik
Hvad sker der i kroppen og psyken, når man udsættes for en voldsom begivenhed, og hvordan reagerer mennesker, der har været udsat for traumatiske oplevelser? Hvordan skaber man de bedste omstændigheder for mødet med overlevende eller ofre? Hvad skal man lægge mærke til inden, under og efter interviews med sårbare kilder?

Dag 3
Sådan passer du på dig selv – om journalistens selvpleje
Medierne er ofte dem, der kommer først og går forrest – sådan var det under Corona-epidemien, men det gælder også, når der sker en ulykke, når stormen raser, eller der udbryder krig. Både journalister, fotografer og redaktører, der beskæftiger sig med voldsomme emner, risikerer sekundær traumatisering og udbrændthed. Men begge dele kan forebygges. Hvad skal du være opmærksom på, når du dækker voldsomme sager og begivenheder? Hvordan sætter du grænser og lander på benene igen bagefter? Og hvordan skaber du rutiner i hverdagen, der forebygger udbrændthed.

Hvem har glæde af kurset?

Kurset henvender sig både til indlands- og udlandsjournalister, der arbejder med breaking news, lokaljournalister og fagjournalister, som dækker for eksempel sundheds,- kriminal-, og socialområdet, samt journalister og fotografer, der direkte arbejder med krig, krise og naturkatastrofer. Også redaktører kan have glæde af kurset i forhold til at klæde kollegaer i felten bedst muligt på og træffe de svære etiske beslutninger undervejs.

Hvem underviser?

Deltagerne på dette kursus kan se frem til at blive klædt på med både viden og erfaring:

Line Vaaben har netop været Ochberg-fellow ved University of Columbia, på The Dart Center, som de seneste 25 år har specialiseret sig i viden om traumejournalistik. I selskab med nogle af verdens dygtigste journalister har hun erhvervet sig den nyeste viden om emnet. Som redaktør, journalist og forfatter har hun gennem mere end tyve år specialiseret sig i historier om livets sværeste tilstande, blandt andet selvmord, drab, vold og seksuelle overgreb. Hun skrev i 2022 den anmelderroste og prisvindende bog En forudsigelig forbrydelse om kvindedrab i Danmark.

Rikke Hyldgaard er forfatter til en stribe bøger, blandt andet Soldaten – i krig og kærlighed om krigsveteranen Jacob Christensen. Hun modtog i 2011 Spadestiksprisen for fortællingen og har som journalistisk lektor bidraget til fagbogen Den undersøgende journalistiks metoder om blandt andet det dybe erfaringsinterview.

Hvor foregår det:

Kurset afholdes i Københavns Zoo. Fra kursuslokalet har vi direkte udsigt til pandaernes liv – og adgang til nærende pauser i haven.

Prisen inkluderer let morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og vand i løbet af dagen.

Bindende tilmelding:

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget på kurset, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før kursets start, opkræver vi – uanset årsagen – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat, dvs at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale, har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.